Community development
Verandering in de gemeenschap komen alleen maar tot stand door langdurig op te trekken met de mensen van die gemeenschap. Onze lokale werkers brengen veel bezoeken, waarbij ze ook steeds meer zien en proeven van de werkelijke nood van de mensen. Er wordt meegedacht over de vraag, hoe verandering kan worden aangebracht in de omstandigheden. In bepaalde situaties wordt ook concrete hulp geboden. Door onderdeel te worden van het leven van mensen in de gemeenschap tonen we de Liefde die Jezus heeft voor deze mensen. Dit geeft ook openingen om de Bijbelse waarden en normen te delen. Een essentiële verdieping in de langdurige relatie.
Gezondheidszorg
Gezondheidszorg is een onderdeel van de Community Development. Op verschillende locaties komen lokale werkers om de mensen te helpen. Dit gebeurt door middel van basisgezondheidszorg. Met behulp van een mobiele kliniek en huisbezoeken wordt de gemeenschap bezocht en met basismedicatie geholpen.
Mensen worden geactiveerd om na te denken over hun leefstijl. Er vinden gesprekken plaats om de mensen te bemoedigen en we bidden met hen wanneer ze dat willen.
Met deze mobiele kliniek werken we in Bondalem, Amed en Denpasar.
Onze werkers doen huisbezoeken in Denpasar. De meeste van deze gezinnen zijn arm en hebben geen mogelijkheid om zelf naar de dokter of het ziekenhuis te gaan. We geven deze gezinnen gratis medische zorg, geregeld gezonde voeding of andere noodhulp. De zorg, in deze vaak Hindoegezinnen, is minimaal vanuit de gemeenschap. Het leven is zwaar, met weinig dromen voor de toekomst. Aandacht, liefde en zorg geven weer een lichtpuntje in hun moeilijke leven. Daarnaast geven wij voorlichting en training aan lokale werkers.
Voorlichting
Door de armoedige omstandigheden waarin veel mensen leven op Bali is er vaak weinig aandacht voor en kennis over persoonlijke hygiëne en gezondheid. Daarom hebben we een aantal voorlichtingsprogramma’s ontwikkeld.
Voor kinderen ligt de nadruk op persoonlijke hygiëne (bacteriën, tandenpoetsen, handen wassen) terwijl voor volwassenen er meer aandacht is voor gezonde voeding en algemene gezondheidszorg. Deze programma’s ontwikkelen we zelf in samenwerking met lokale werkers om een zo goed mogelijk voorlichtingsprogramma te kunnen presenteren.
We leiden lokale mensen op om follow-up te kunnen geven.
Training
De aanwezigheid van blanken op locatie is altijd tijdelijk, terwijl het werk ook moet doorgaan als zij er niet meer zijn. Het is daarom voor ons belangrijk om vanaf het begin van een project ook lokale werkers erbij te betrekken. Zij beheersen de taal veel beter en kennen de cultuur van binnenuit. Daaruit kunnen gelijkwaardige en langdurende relaties ontstaan en groeien. We nemen de lokale werkers dan ook graag mee op pad om ze te trainen. Daarnaast hebben we mmdere jongeren getraind om kinderwerk te doen en Engelse les te geven. Ook hebben we Selvi opgeleid om basisgezondheidszorg te verschaffen in de gemeenschap. Training is in dit geval vooral een langlopend proces, omdat ook daarin de relatie heel belangrijk is.
Het concept van vrijwilligers, zoals wij dat in het westen kennen, is in Indonesië onbekend. Wij betalen ze daarom een marktconforme vergoeding voor hun inzet.
Ondernemen
We stimuleren mensen om iets te ondernemen, zodat ze uiteindelijk in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Het is niet alleen belangrijk voor het genereren van inkomsten maar ook voor hun eigenwaarde. Iets kunnen bijdragen aan de maatschappij is belangrijk.
In de dorpen Sembiran en Amed zijn de projecten gestart.
Het maken van artikelen die elders verkocht kunnen worden is in ontwikkeling.
Hier geldt de regel; CFI helpt bij de eerste aankopen van materialen en eventueel gereedschappen, zodat de mensen de mogelijkheid hebben om hun kleine ondernemeing te starten.
Dit allemaal onder de leiding van de lokale leiders die werkzaam zijn voor CFI.
Handwerk in Amed
In Amed worden door de lokale bewoners sieraden gemaakt. Dit is inversteren in de toekoms en inkomen genereren voor hun gezinnen. De sieraden die gemaakt worden op Bali verkopen wij in Nederland. Een win- win project.